неділя, 16 липня 2017 р.

ВТАМОВУЄМО СПРАГУ З РОЗУМОМ




Влітку продажі  компаній, які виробляють напої, збільшуються в рази. Пити хочуть всі, але не всі знають, що такі жадані влітку газована вода або сік втамовують спрагу лише на короткий термін, а потім бажання пити дуже швидко повертається. Вчені назвали найшкідливіші напої для втамування спраги влітку.

На першому місці за шкідливістю - пакетовані соки, солодка газована вода, пиво, енергетики та молочні коктейлі. Причина давно і всім відома: в їх складі дуже багато цукру, ароматизаторів і підсилювачів смаку. Усі вони втамовують спрагу, але лише на короткий час. Потім людина хоче пити ще більше. А якщо додати до цього ще й шкідливий вплив на організм, то бажання купувати такі напої у великих кількостях, звичайно пропадає.

У літню спеку фахівці рекомендують споживати прохолодний чай без цукру, домашній квас, натуральний йогурт, кефір, ряжанку. Підійдуть також ягідні компоти і, звичайно, звичайна чиста вода. Лимонад власного приготування також відмінно підійде.

Тож, занотовуйте рецепти безпечних освіжаючих напоїв, які легко приготувати власноруч:

ЛИМОНАД

Інгредієнти:
3 лимони
1 апельсин
4-5 столових ложок цукру
0,7 л фільтрованої води
350 мл газованої води
м’ята

Цитрусові ретельно миємо і тоненько зрізаємо (ножиком або теркою) з них цедру. Білий волокнистий прошарок старанно видаляємо, бо якщо хоч частка його потрапить у напій, то він гірчитиме. Вичавлюємо сік з фруктів, до соку, додаємо цедру, 3 столові ложки цукру і всі інгредієнти перемішуємо у каструлі. Заливаємо окропом (0.7 л). Охолоджуємо, додаємо подрібнену м’яту та ставимо до холодильника на 4-5 годин. Потім додаємо цукор, що залишився, розмішуємо. Проціджуємо крізь сито, розводимо газованою водою і подаємо.


ФАНТА власноруч

Інгредієнти:
2 апельсина
3 мандарина (можна замінити 1 апельсином)
1 лимон
150 г цукру (на смак)
0,7 л води
0.5 л газованої води (або просто фільтрованої води)

З вимитих фруктів ножем або теркою знімаємо цедру. Видаляємо кісточки. З фруктів вичавлюємо сік. Можна скористатися блендером, але потім потрібно суміш потрібно процідити крізь сито.
У каструлі змішуємо сік, цедру, цукор. Заливаємо суміш окропом і кип’ятимо 1 хвилину. Охолоджуємо і на п’ять годин ставимо до холодильника для настоювання. Перед використанням сироп змішуємо з газованою водою.



КАВУНОВИЙ ЛИМОНАД

Інгредієнти:
8 склянок мякоті кавуна
200 мл води
150 г цукру
150 г листя базиліку
100 мл лимонного соку


На слабкому вогні з цукру і води варимо сироп: доводимо до кипіння, постійно помішуючи, щоб розчинився цукор, проварюємо 5 хвилин. Додаємо до нього листя базиліка, перемішуємо та залишаємо на 1 годину.

Подрібнену у блендері м’якоть кавуна, проціджуємо крізь сито. Сироп, настояний з базиліком, також проціджуємо і змішуємо з кавуновим соком. До суміші додаємо сік лимону. Перемішуємо, охолоджуємо, за необхідності додаємо фільтрованої або газованої води.

Смакуйте на здоров’я! 

1 коментар:

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...