вівторок, 24 жовтня 2017 р.

ВІЙ


В народному світогляді, Вій – найстрашніший і найсильніший представник нечистої сили. Живе під землею. Вій – страшний одноокий песиголовець, призначений сатаною керувати чортами. Хреста й магічного кола не боїться, бо в нього довжелезні повіки, аж до землі. Він сліпий, але коли дідьки піднімають йому повіки, тоді в нього відкривається єдине око. Рідко яка людина витримує, щоб не глянути в те демонічне око, у якому сидить сам сатана. Деякі дослідники вважають, що український Вій близький до індійського бога вітру, війни і смерті Вайю, який є прабатьком усіх богів і міфопоетичних героїв.

На Поділлі Вія уявляли як безжального руйнівника, який своїм поглядом убиває людей і обертає на попіл міста і села; на щастя, його смертоносний погляд закривають густі брови та вії, і тільки тоді, коли потрібно знищити ворожі полчища або спалити вороже місто, піднімають йому повіки вилами.

Чудовим описом образу Вія стала однойменна повість всесвітньовідомого майстра художнього слова Миколи Васильовича Гоголя. Перша редакція повісті «Вій» була опублікована в книзі «Миргород» 1835-го р. Унікальний твір уродженця української землі заснований на контрасті: добра і зла, фантастичного елемента і реально-побутового, трагічного і комічного.

В примітках автор зазначає: «Вій це могутній витвір народної уяви. Так звуть українці старшого над гномами, що в нього повіки на очах спускаються аж до землі. Оця вся повість і є народний переказ. Мені не хотілося змінювати його, тому розповідаю майже так само просто, як і сам чув».  

Зануритися в стихію барвистого багатоголосся народних фантазій, поринути у світ міфології, твореної українським народом у віках,  запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63), де вашій увазі пропонуємо містичну повість Миколи Гоголя «Вій» та інші твори геніального письменника. 



Використана література:

Войтович В.М. Українська міфологія / Валерій Войтович. – Вид.4-е. – К. : Либідь, 2015. – С.72.

Гоголь М.В. Зібрання творів : у 7 т. / М.В.Гоголь ; голова ред. кол. М.Г.Жулинський ; НАН України, Ін-т л-ри ім. Т.Г.Шевченка. – К. : Наукова думка, 2008.

Гоголь М. Тарас Бульба. Вій / М.Гоголь. – Харків : «Школа», 2007. – 412 с.

Легенди та міфи України / уклад. В.П.Товстий. – Харків : Промінь, 2005. – 64 с. : іл.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...