неділю, 24 вересня 2017 р.

ЧОРНОБРИВЦІ ЗОЛОТАВІ, ЧОРНОБРОВІ Й КУЧЕРЯВІ


Чорнобривці – справжня окраса осені. Ці дрібні квіточки,  – жовті, червоні, жовтогарячі, червлені, помаранчеві; м’які на дотик; низькі і високі; зі звабливим, неповторним ароматом; з різьбленими листочками, схожими на витинанку, – зачарували увесь світ. Для українців чорнобривці взагалі перетворилися на народний національний символ, бо уособлюють рідний край, місцину, де народився й виріс, затишну оселю, батьків і дитинство, материнську самовіддану любов.

В Україні, певно, немає подвір’я, де б не плекали ці квіти. Називають їх по-різному: бархатки, оксамитки, жовтяки, бо сяють всіма вогняними відтінками осені. Найбільшого поширення набула назва чорнобривці, що  пов’язана зі старовинною легендою про майстрів-чоботарів, які виготовляли надзвичайно гарні, святкові жіночі чобітки, з яскравими червоними халявками та чорними носаками-чорнобривцями. Існує і інша версія щодо походження назви: пелюстки квітів оздоблені на краєчках чорними обідками, що нагадують брови.  

Цілющі властивості цих барвистих квітів не менш визначні ніж їхня невибаглива краса. Давні народні рецепти підтверджені сучасними науковими дослідженнями. Зокрема, з’ясувалося, що наземна частина чорнобривців багата на ефірні олії, основним компонентом яких є оцітомен, завдяки якому квітка має притаманний лише їй аромат. У складі чорнобривців виявлено макро- і мікроелементи, вітаміни та інші біологічно активні речовини. Завдяки ним водні настої з цієї рослини поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема підшлункової залози, внаслідок порушення роботи якої можуть виникати такі захворювання як панкреатит і цукровий діабет. 


Чорнобривці містять і каротиноїди, що знижують ризик розвитку катаракти. Компоти з чорнобривців зміцнюють імунітет, підвищують стійкість організму до застуд. Прогулянка уздовж клумби з цими руденькими близнюками, вдихання їхнього аромату допоможе зняти нервове напруження і підняти настрій.

У народній медицині квіти чорнобривців використовують для лікування і профілактики різних хвороб. Сировину ліпше заготовлювати сонячного погожого дня: квіточки розібрати на пелюсточки й висушити у затінку, можна подрібнити.


При застосуванні засобів з чорнобривців варто бути обережним, бо ці квітки містять ефірні олії і можуть спричинити алергічні реакції. Щоб перевірити реакцію організму спробуйте такий рецепт: одну квітку покладіть у кружку, залийте окропом. Через 15 хвилин процідіть настій і випийте. Якщо алергічної реакції немає, то можна скористатися рецептами фітотерапевтів.


Лікування ран та опіків

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Щоб приготувати засіб, потрібно подрібнити квітки чорнобривців залити олією у співвідношенні 1:1 й залишити на ніч, а вранці потримати на водяній бані 30 хвилин за температури 60-70 ˚С. Цю олію використовують і в разі запалення дихальних шляхів, зокрема бронхітів.

У разі нежиті й гаймориту

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Помічними будуть інгаляції: заварний півлітровий чайник облити окропом, пять бутонів чорнобривців залити окропом так, щоб вода доходила до нижньої основи носика. Обгорнути чайник рушником. Через 5 хвилин вдихати повітря з носика чайника ротом, видихати носом. Коли ніс почне вільно дихати, то робити вдих носом, видих – ротом.

Артрит суглобів рук і ніг

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Для приготування відвару 20-25 свіжих квіток залити 1 л води (температура близько 80˚С), укутати й настоювати до охолодження. Якщо використовують сухі квітки, то відвар готують із розрахунку 1 ст. ложка квіток на склянку окропу. Настояний відвар треба процідити й відтиснути. Вживати 1-2,5 л на день замість чаю і води. Тривалість лікування – 1,5-3 місяці.

Гіпертонія

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Щоб приготувати настій, потрібно подрібнити й змішати порівну квітки календули, чорнобривців і м’яти перцевої. Залити 1 ст. ложку (з гіркою) цієї суміші склянкою окропу й залишити на 10-15 хвилин. Процідити, додати 1 ч. ложку меду. Випити за півгодини до їди. Вживати щодня.

Захворювання підшлункової залози, діабет

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Для приготування настою одну квітку чорнобривців подрібнити, заварити у склянці окропу, настояти. Вживати по ¼ склянки чотири рази на день.  Вживання щодня цієї дози настою допомагає знизити рівень цукру в крові.  
Псоріаз

(рецепт натуропата, народної цілительки Олени Світко)

Хворим на псоріаз потрібно комплексне лікування, до якого входить такий чай: три маленьких квіточки залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин. Цей настій чинить також потогінну і сечогінну дію, є глистогінним засобом.  
Для олійного настою потрібно 200 г. квітів залити 1 л трішки підігрітої оливкової олії й залишити посуд із сумішшю на сонячному місці впродовж  10 днів, або проварити олію з квітами на водяній бані протягом 2-3 годин. Процідженою олією змащують шкіру при гнійничкових висипаннях, пролежнях, подразненнях шкіри. Також цей засіб допомагає пом’якшити загрубілу шкіру на п’ятках, ліктях та колінах, якщо змащувати проблемні зони 1-2 рази на день.   

Заспокійливі ванни

(рецепт цілителя і фітотерапевта Сергія Демченка)

Ванни з відваром чорнобривців заспокоюють нервову систему, допомагають у стресових ситуаціях, знімають занепокоєння, відновлюють душевну рівновагу. Рекомендовано приймати їх у разі неврозів, депресій.

Ефективний косметологічний засіб

(рецепт лікаря-фітотерапевта, народної цілительки Наталії Земної)

Цей засіб чудово очищує шкіру, надає їй еластичності, пружності, діє заспокійливо. Потрібно 3 столові ложки подрібнених квітів та листя чорнобривців залити 0,5 л води, кипятити на слабкому вогні 10 хвилин. Настоювати доти, допоки настій охолоне. Потім процідити його і використовувати для обливання, примочок, протирання шкіри.

Отже, поспішаймо насолодитися неповторним часом цвітіння чорнобривців, який триває до перших приморозків не лише задля милування, але й для оздоровлення. Довідатися більше про те, як правильно висаджувати, доглядати, збирати, зберігати лікарські рослини, ознайомитися з цілющими рецептами народної медицини запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Тараса Шевченка, 63).

Використана література:

Дорош Є. Чорнобривці посіяла мати… / Є.Дорош // Пенсійний курєр. – 2016. – 15 верес.(№37). – С.9.

Кархут В.В. Ліки навколо нас / В.В.Кархут. – 4-те вид., - Київ : Здоровя, 2001. – 232 с. : іл.

Кіровський Ю.А. Скарбниця здоров’я / Ю.Куровський. – Київ : Урожай, 1994. – 304 с.

Земна Н. Поради для вашого здоров’я : Збірка рецептів на всі пори року / Н.Земна, Р.Желясков. – Київ : ФОП Гудименко С.В., 2011. – 280 с.

Товстуха Є.С. Українська народна медицина / Є.С.Товстуха. - Київ. : Газета «Вечірній Київ» : Техніка, 1999. – 456 с.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...