вівторок, 11 липня 2017 р.

ДАНА, ПОВЕЛИТЕЛЬНИЦЯ ДОЩІВ




Дана (Діанна, Діванія, Девонія, Деванна, Діва) – богиня земних і небесних життєдайних вод, жіноче начало Всесвіту. Слово Дана означає : Да – вода, на – мати, неня. Тобто, мати, яка творить воду і дає життя всьому живому. 

Від імені Дана походять назви рік: Дніпро, Дністер, Дунай, Донець, Двіна.  Слово «дунай» і досі вживається як загальне позначення для всіх великих і малих річок.

На думку  українського етнографа і фольклориста Якова Головацького, завжди прекрасна й свіжа богиня Дана є Дівою і заразом дружиною бога Сонця. Це їхній шлюб святкують боги і весь світ на Купала.  

Символом богині Дани є липа, а днем тижня – пятниця. Образки незрівнянної красуні вішали над криницями, де завжди мав бути і посуд, щоб подорожній міг напитися води. Вода Дани, особливо джерельна, просвітляє не тільки тіло, а й розум.

Чоловіча форма імені Дана – Данай – позначала сина грецького водного бога Посейдона. Данай був батьком 50 дочок (данаїд) – богинь джерел і криниць. Згідно з наказом батька данаїди у шлюбну ніч вбили у шлюбну ніч вбили своїх наречених. За свій злочин вони після смерті мусили в царстві мертвих, наповнювати водою бездонну бочку. Згідно з міфом, данаїди уособлюють ріки і джерела того царства, які там висихають щоліта. Щоб викликати дощ, у давнину у водойми кидали найбільшу людську пожертву богам – хліб.

Культ богині Дани, відомий з ІV тис. до н. е..  В давні часи, Дану - богиню Води, родючості, мати всього живого – шанували особливо почесно, а воду – обожнювали. Адже життя на Землі неможливе без води: людський організм складається з основної частки води, врожаї залежать від дощів і наповненості водойм. Наші пращури не засмічували річок та озер, криниць та джерел. Бачимо, що навіть в ті далекі часи проблема збереження води була дуже актуальна. 

Повелительниці дощів приносили пожертви, кидаючи коштовності у води річок, криниць та джерел. Ймовірно, і слово «данина» походить від жертвопринесення Богині. Цей звичай існує і нині у багатьох народів: люди кидають монети у воду, щоб знову повернутися до тих місць, де вони почувалися  щасливими.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...