неділю, 23 вересня 2018 р.

ВЖЕ БРАМИ ЛІТА ЗАМИКАЄ ОСІНЬ




Рівнодення – це такий астрономічний період, коли центр Сонця перетинає небесний екватор: сонце переходить з північної півкулі в південну, сходить майже чітко на сході і заходить прямо на заході.

Проміжок між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком. Цей рік прийнято для вимірювання часу і становить він приблизно 365,2422 сонячних діб, тому рівнодення припадає на різний час доби, пересуваючись вперед щоразу майже на 6 годин.

У 2018 році День осіннього рівнодення в Україні припадає на ранок 23 вересня – 3 годину 54 хвилини. Довгота дня зрівнюється з довготою ночі, завдяки чому цей день і отримав таку назву. Починаючи з Дня осіннього рівнодення, у північній півкулі Землі день почне спадати, а ночі, навпаки, будуть все довшими. Так триватиме до середини грудня, дня зимового сонцестояння.

У природі існує осіннє та весняне рівнодення. Науковці вважають  весняне і осіннє рівнодення астрономічним початком однойменних пір року.

Довідка:

«У стародавні часи був добре відомий сонячний Зодіак з його 12 сузір’ями. Сузір’я, у якому жерці визначали весняне рівнодення, ставало головним божеством на довгу добу. В ІІІ тис. до н.е. головним божеством багатьох народів було сузір’я небесного Тельця-Тура. Весняне рівнодення в зодіакальному сузір’ї Волоса-Тельця визначалося з 4400 по 1720 р. До н.е. Україна успадкувала від індоєвропейської цивілізації знак верховного божества Бика (Тельця). Це сузір’я (сучасна назва Плеяди) має народні назви : Тур, Волос, Волосожар,Стожари, Квочка, Квочка з курчатами, Курочка, Баби, Баби-звізди. Дві тисячі років тому весняне рівнодення припадало на сузір’я Арея (сучасна назва Овен), де перебуває й донині. Таким чином, приблизно через кожні дві тисячі років «точка весни» переходить на наступне сузір’я, яке раніше вважалося другорядним божеством. Відтак воно ставало головним і починало відігравати провідну роль в астральній міфології. Сузі’я й окремі зірки мали назви земних тварин, а ці тварини часто вважалися предками народу. Тепер Земля входить в епоху Водолія (народні назви – Мокоша, Мокош, Водник, Водяник, Янгол). За 25870 років точка весни переходить через усі сузір’я і починає нове коло.

Сонце осіннього рівнодення у давніх українців зображалося у вигляді старця, який мав чотири обличчя й звався Святовит або Світовид. Свята осіннього рівнодення не було із зрозумілих причин : рівновага сил між світлом і темрявою починає схилятися в бік темряви, день починає меншати. Це час смерті – в’янення, час, коли вогонь переноситься в сімейне вогнище, коли від землі беруть силу, качаючись по полю, коли не люди ховають мару, а мара, дивись, і поховає Сонце».  Джерело: Войтович В.М. Українська міфологія / Валерій Войтович . – Вид. 4-те. – К. : Либідь, 2015. – С.419.

Кожен народ по-своєму відзначає цей день, маючи свої традиції. По всьому світу в цей час відзначають свята врожаїв, проводжають літо і готуються до зими. 

В Україні до Дня осіннього рівностояння на полях, городах і садках всі овочі і фрукти вже повинні бути зібрані, сіно – заготовлено, а вулики – перенесено на зимівлю. Цього дня дякували за щедрий урожай, укладали угоди, зміцнювали соціальні зв’язки. Також поминали предків, вірячи, що саме в цей день зв’язок між живим і мертвим світом особливо сильний. Після осіннього рівнодення припинялися гуляння на вулицях і починалися вечорниці у будинках.

У День осіннього рівнодення починається друга половина бабиного літа і, за народними прикметами, яка буде погода в цей день, такою буде і осінь.

Досвідчені господарі стежили за врожаєм горобини – якщо від багатий, то осінь буде дощовою, а зима – холодною. А ось якщо на горобині і березі зявилося жовте листя, то зима почнеться з ранніх заморозків і буде холодною.

Тепла і суха погода в цей день обіцяє м'яку зиму.

Якщо в день осіннього рівнодення відлітають журавлі та інші птахи – чекайте суворої зими.

День осіннього рівнодення – особливий день. Наші предки вірили, що цей день має надзвичайно потужну енергетику. Це найкращий день для прощення. Тож, якщо ви відчуваєте негативні почуття по відношенню до будь-якої людини побажайте в цей день йому всього найкращого. Таким чином ви привернете щастя в своє життя.

Раніше вірили, що в цей день вода до світанку володіє особливими якостями і жінка, яка вмиється до світанку цією водою до старості буде красунею. А якщо облити водою дитину на порозі будинку, то вона буде здоровою увесь рік.

Щоб в будинку був достаток, потрібно спекти пиріг з яблуками або капустою. Він повинен бути круглої форми. Якщо тісто швидко піднялося, а сам пиріг не підгорів, то в найближче майбутнє фінансове становище поліпшиться.

Захистити себе і близьких від зла можна за допомогою горобини. Віддавна вважалося, що горобина є провідником між Сонцем і Землею. Вона має цілющу силу і не пускає злі сили на поріг будинку. Щоб плоди мали максимальну ефективність, зривати їх потрібно саме в день осіннього рівнодення. Свіжозібрані ягоди слід розкласти на підвіконні або зробити кілька букетів з горобини, калини та колосків пшениці, перев’язати їх червоною стрічкою і розставити по дому.

На осіннє рівнодення здійснюють ритуал, який допоможе в майбутньому році знайти любов. Ритуал полягає у створенні пари. Це означає, що якщо у вас є якийсь особистий предмет, потрібно придбати йому пару, тобто предмет для свого майбутнього обранця. Це може бути ще одна подушка, зубна щітка, рушник тощо. Головне відкрити душу і серце для нових знайомств.

Обов’язково загадайте найзаповітніше бажання в цей день. Для того, щоб воно здійснилося потрібно уявити його виконання якомога яскравіше і сказати: «Своє бажання відпускаю». Живіть в гармонії з собою і природою, сподівайтеся на краще!

Більше цікавої інформації про пори року, дні рівнодення та прикмети, пов’язані з ними містять фонди Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва ( вул. Шевченка, 63).


Джерело: 

Войтович В.М. Українська міфологія / Валерій Войтович . – Вид. 4-те. – К. : Либідь, 2015. – С.419.

https://inlviv.in.ua/suspilstvo/osinnye-rivnodennya-2018-data-prykmety-i-zaborony-v-tsej-den




Немає коментарів:

Дописати коментар

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...