вівторок, 8 травня 2018 р.

ГАЗДИНІ НА ЗАМІТКУ: ЯК ЛЕГКО ВИДАЛИТИ ІРЖУ З ОДЯГУ




Знайшли  на улюбленій одежині іржаву пляму? Не засмучуйтеся!
Існує багато простих способів, які допоможуть позбутися такої прикрої проблеми.

1.  В невеликій ємності змішати оцет і поварену сіль у таких пропорціях, щоб утворилася густа паста. Нанести суміш на іржаву пляму на півгодини. Потім змити залишки цього засобу теплою водою, а одяг випрати.

2.    Паперовий рушник скласти в кілька шарів. Покласти на нього забруднений одяг іржею вгору. На пляму насипати трохи кухонної солі і розрізаним на дві частини лимоном потерти забруднення. Зверху покласти ще один складений паперовий рушник. У такому вигляді одяг слід покласти під відкриті сонячні промені на 2 години (не менше). За цей час пляма від іржі розчинитися. Річ випрати в мильній воді.


3. Одяг акуратно натягнути над каструлею з киплячою водою. Робити це слід обережно, щоб не попалити над вогнем тканину і не перекинути на себе окріп. На пляму вичавити сік лимона (можна посипати порошком лимонної кислоти). Залишити річ в такому стані на 5 хвилин. Після цього залишки лимонного соку змити водою, а одяг випрати звичайним способом.

4. У невеликій мисці змішати в рівних кількостях лимонний сік і холодну воду. Опустити в цей розчин клапоть одягу, на якому присутня пляма від іржі. Тримати не менше 30 хвилин. Потім слід перевірити, чи відійшла пляма. Якщо іржа зійшла не в повному обсязі, тканину потрібно залишити ще на чверть години в лимонному розчині. Можна додатково замочити пляму в рідкому пральному порошку (розбавляти водою не варто). Ретельно потерти його руками і випрати звичайним способом.

5.  У невеликій емальованій каструлі змішати оцтову есенцію і воду (на 1 склянку води беруть 2 столові ложки есенції). Суміш підігріти на плиті до 90С. Помістити в такий розчин одяг з іржею і тримати протягом 5 хвилин. Потім промити одяг теплою водою. Варто звернути увагу на те, що такий спосіб не підходить для тканин, які псуються під впливом кислот.

6.  Для видалення іржі з одягу в склянці холодної води розвести чайну ложку винного оцту. У цьому розчині замочити іржаву пляму на кілька хвилин, потім тканину випрати з додаванням прального порошку.

Не слід для видалення іржавих плям використовувати підбілювачі: вони не дадуть позитивного результату, а ось тканину можуть зіпсувати, залишивши після себе коричневу або жовту пляму.
Скориставшись такими доступними засобами, не доведеться звертатися до послуг хімчистки.

Запрошуємо ознайомитися з виданнями, які відкриють вам таємниці домашнього господарювання до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Т.Шевченка, 63).

Рекомендована література:

Азбука домашнього господарювання. - 4-те вид. випр. - К: Техніка,  1978. - 368 с.

Заощаджуємо гроші на побутовій хімії // Сімейна газета. - 2017. - 7 груд. (№ 49). - С.12.

Краткая энциклопедияч домашнего хозяйства. - М, 1984. – 575 с.

     Поради молодій господині. - К: Урожай, 1992. – 192 с.

     Сурначова Г.П. Поради на будень і свято. - К: Урожай, 1993. – 320 с.

     Шесть простих способов удалить ржав чину с одежды // Азбука советов. –   
    2018. – 26 апр. – С.15.

     Шпаковская Т.Л. Маленькие секреты большой стирки / Т.Л.Шпаковская,    
     А.В.Петров. - М: Химия, 1989. – 126 с.

     Энциклопедия быта. - Х: Единорог, 1996. – 512 с.

     Юдин А.М. Наш дом, наш быт / А.М.Юдин, А.И.Дмитриева, Л.В.Ильина.     
        М: Знание, 1992. – 126 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Національне свято єдності

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила   про Незалежність України. Відтоді український народ...